Nakliyat firmaları; kurulum aşamasında ve de çalışma süresi içerisinde zaman zaman bir takım denetlemelerden geçer. Bu denetlemeler hem firmanın hem de müşterilerin güvenli ve doğru bir şekilde iş çözümüne ulaşmalarını sağlamak amacına hizmet eder. Örneğin risk analizi bir nakliye firmasının üzerinde ihtiyatla durması gereken meselelerden biridir. Türkiye’nin hangi bölgesinde olursa olsun her zaman belirli riskleri barındıran yük taşıma şirketleri, bu riskleri öngörme ve tedbir alama sorumluluğuna sahiptir. Örneğin Çankaya nakliyat firmaları ile Manavgat nakliye firmaları, çalıştıkları bölgeler farklı olmasına karşın ortak pek çok risk dâhilinde işlerini sürdürürler. Bu riskler önceden tahmin edilip önlemler alınırsa firma güvenilirlik açısından önemli yol kat etmiş olur ve ismi istenmedik olaylara karışmaz. Bu sayede müşteri gözünde puanı da yükselir.
Firma bünyesinde çalışan yetkili kişi ya da kişiler profesyonelce bir risk analizi gerçekleştirmelilerdir. Bu analiz raporunda firmanın fiziksel ortamında yer alan risklerden tutunda nakliye araçlarının içerisindeki risklere kadar her şey detaylandırılmalıdır. Misal vermek gerekirse Çankaya nakliyat firmaları, Ankara’nın A bölgesindeki kazı çalışmaları sebebi ile o noktada sürekli kaza meydana gelmesi konusunda bir risk analizi çıkararak, nakliye araçlarının çamurluklarını tamir ettirmemeleri durumunda meydana gelebilecek hasarlar konusunda bir rapor hazırlamalıdırlar. Ya da iş yerinin her kapalı bölümünde meydana gelebilecek iş kazaları hakkında bir öngörüde bulunup gerekli analiz sunumu yapılmalıdır. Bir başka risk konusu olan nakliye aracında trafik setinin ve yangın tüpünün olmayışından doğabilecek maddi ve manevi zararlar yine diğerleri gibi raporda belirtilmeli ve denetçilere sunulmalıdır.
Örnekte bahsi geçen Çankaya nakliyat firmaları, söz konusu raporlarda, A bölgesinde ön görülebilecek bir kazada meydana gelebilecek hasarı, bu konuda nasıl önlemler alınması gerektiğini, bu önlemlerin maliyetlerini tek tek ve detaylı şekilde açıklamalıdır. Sonrasında ise analiz raporunu hazırlayan kişi ve konu ile alakadar olarak önlemleri alan yetkili belirtilmelidir. Bu raporlar, nakliye firmasını denetlemeye gelen müfettişler tarafından incelenmek üzere alınır. Dolayısıyla risk analizi, firmaların denetimlerden geçebilmeleri için çok önemlidir. İş yerinin, nakliye aracının ve çalışanların birer birer analiz edilmesi ve yaşanabilecek her türlü kazanın ve hasarın hesaplanması gerekir.